Dévai Vendégház Orfűn
Ahol Ön biztosan pihenhet..

Orfű és környéke látnivalói

 

repülõ

Légifelvételek a környékr§l![Itt]

 


Látványosság Orfűn a Kemencés Udvar, az Aquapark, a Szabadtéri Múzeum, az Orfűi Tájház és Néprajzi gyűjtemény, valamint az Orfűi Vízimalom Múzeum és a Vízf§ Forrás a tanösvénnyel. 10 km-es körzetben termálvizes fürdési lehet§ség található Magyarhertelenden és Sikondán. Abaligeten cseppk§barlang és Denevérmúzeum látogatható.

 

Kemencés udvar

kemence

A Kemencés udvar a magyar paraszti étkezési kultúrát eleveníti fel. A magyarság kemencetípusainak, edényeinek, eszközeinek és azok használható másolatainak gyûjteménye, ami itt bemutatásra kerül. Az Orfüi Tájház épülete egy igazi kuriózum. Ritkaság számba megy ez az épület együttes, mert ami itt látható, az egy templommal egytengelyû, tornácos parasztház látványa. A Tájház közös udvarban van a Kemencés Udvarral, ahol az ország egyes tájegységeinek kemencetípusait és a hagyományos sütés-fõzés eszközeit láthatják. Naponta sütési bemutatót tartunk. Minden szezonban szabadtéri kiállítást rendezünk a feledésbe merülõ tárgyaink és a régi népi gasztronómia tárgykörében. A Tájházat, a Kemencés Udvart, Serényi László fafaragó, a népmûvészet mestere állandó kiállítását és a szabadtéri kiállítást egy helyen látogathatják.

 

 

 

 Aquapark

 

 Hét csúszdával, szabályos úszómedencével, 1400 nm alapterület┼▒ élménymedencével, 43 nm pezsg┼‘-medencével, gyermekmedencével, vízi játékokkal, bébipancsolóval várja a vendégeket! M┼▒füves focipálya, strandröplabda-pálya és fa játszótér is segíti a kikapcsolódást!

B§‘vebb információk>>

 

Malommúzeum

malom

malomA falu kiemelkedõ mûemléke a ma is üzemelõ Orfûi Vízimalom, amely az ország egyetlen üzemszerûen mûködõ vízimalma.
Nyitva: Május 1.- Szeptember 30.: kedd-vasárnap, 10-17 óráig. Október 1.-Április 30.: idõpont egyeztetéssel.
Kínálatunk: Az egykori mekényesi szárazmalom és a Nicsinger-malom bemutatása idegenvezetéssel, igény szerint, bejelentkezett csoportoknak: Kenyérsütési bemutató hagyományos eljárással, hagyományos receptek alapján. Õrlési és kenyérsütési bemutató, Malom Pince hûsítõ választéka, Vízfõ tanösvény és tornapálya.

 

Abaligeti cseppk§barlang
barlangA Mecsek egyik legismertebb és legnépszerûbb természeti látnivalója az Abaligeti-gyógybarlang. A víz eróziós tevékenysége által alakított formavilága következtében régebben a világ száz természeti csodája közé sorolták. A folyamatos kutatások nyomán vált ismertté a gyalogosan, kényelmesen megtekinthetõ 466 méteres fõág és a három, nehezen járható mellékág. A barlang, az emberi szem számára láthatatlanul, ma is változik. Errõl a járat teljes hosszában folyó patak gondoskodik. Klímája, köszönhetõen a 97 %-os páratartalmú levegõnek és a benne található gyulladáscsökkentõ kalcium-ionoknak a légúti, allergiás és asztmatikus betegségekben szenvedõknek hoz enyhülést.

A barlang feletti területre a mecseki élõvilág felfedezésére tanösvény csábít.

A barlang bejáratához közel található a barlang denevérpopulációját bemutató múzeum.


Denevérmúzeum
múzeum
denevér
 


Az abaligeti Denevérmúzeum 2004-ben nyílt meg és egyedülálló tematikus bemutatóhelye a denevérek kevéssé ismert és misztikusnak tûnõ világának. Az eltérõ élõhelyek szerint, nagyszerû kialakítással, látványosan és valósághûen mutatja be a denevéreket. Megismerjük a denevérkutatás történetét, eszközeit és ez alapján denevérek fõbb magyarországi tartózkodási helyeit és vándorlási útvonalát is.


Sikonda
sikonda

 

Sikonda melegvizû forrását 1927-ben fedezték fel. Az alkalikus, lítiumtartalmú hévíz megszünteti a gyomor- és bélpanaszokat , kiegyensúlyozza az anyagcserét, eloszlatja az influenza utáni zavarokat, kitûnõ az ízületi bántalmak , a bõrbetegségek és nõgyógyászati megbetegedések kezelésére. A lélegzetelállító környezetben fekvõ - saját forrásból táplálkozó - szabadtéri, termálvizû élményfürdõ és napozókert a regeneráló nyugalom szigete. A szabadtéri élménymedence napozókerttel május 20-tól szeptember 15-ig a vendégek rendelkezésére áll. A 32 'C-os termálvizû fedett medence élményelemeivel - masszírozó vízsugarak - kényezteti és gyógyítja az idelátogatókat. A 29 'C-os különbözõ játékokkal felszerelt (delfinformájú csúzda, teknõs, bohóc és gomba) gyermek- és pancsoló-medence a szórakozásra vágyó kicsik birodalma.

Bõvebben a Sikondafürdõ honlapján

 

Magyarhertelend
fürdõ

Magyarhertelendet elsõsorban a sok száz méteres mélységbõl feltörõ termálvíz, és az erre épült árnyékos, szép strand tette kedvelt fürdõhellyé.A tágas, arborétumszerû, kéthektáros, évszázados tölgyekkel övezett árnyas parkban büfésor, ajándékpavilon és a helyiek kedvessége, vendégszeretet várja az ideutazókat.

Ez a gyönyörû helyen fekvõ település, strand május elejétõl, szeptember végéig várja a strandolni, gyógyulni vágyó vendégeket. A Termálfürdõ minden korosztály számára felüdülést nyúj .

Pécs
pécs

Pécs, a mediterrán hangulatok városa

Orfû Pécstõl mindössze 16 km-re helyezkedik el, így az Orfûn pihenni vágyó, de mellette kulturális értékék iránt érdeklõdõknek sem kell messze utazni, ha a történelmi korszakokon keresztül egymásra épülõ kultúrák és különbözõ népek városi civilizációi kiemelkedõ értékei közt szeretnének néhány órát eltölteni. Ilyenek például a Világörökség részévé vált ókeresztény síremlékek, vagy a török uralom egyedülálló építészeti emlékei, vagy más, képzõmûvészeti értékek.


Részletes információk: http://www.pecs.hu